Je gaat kapot. Maar het voelt zó lekker

Let's spread the word!

gepubliceerd op Assercourant.nl

Hij deed aan fitness, maar dat werd hem te saai. En aangezien Sebastiaan Nieuwenhuis (34) uit Assen aan andere (bal)sporten een broertje dood heeft, zat hij een hele poos stil. Letterlijk, want Sebastiaan is geboren met een open rug, daardoor slecht ter been en beweegt zich deels voort in een rolstoel. Vorig jaar ontdekte hij crossfit. En dat bleek, ondanks zijn beperking, perfect bij hem te passen. Een passie was geboren.

© AC.nl

 Sebastiaan is sindsdien kind aan huis bij SED Crossfit aan de Ten Catestraat in Assen. Het begon met een paar keer per week, maar al snel waren vijf dagen sporten geen uitzondering meer. Sebastiaan, lachend: “Het is echt een verslaving geworden. Voordat ik aan crossfit deed was ik te zwaar en gewoon niet fit. Ik ben bij SED Crossfit van 100 naar 73 kilogram gegaan en veel sterker en fitter geworden. Ik zit zowel fysiek als mentaal weer goed in mijn vel.”

© AC.nl

Circuittraining

Crossfit is, in het kort gezegd, circuittraining. Veel soorten oefeningen, zowel voor kracht als uithoudingsvermogen. Nooit hetzelfde en zeer intensief. Sebastiaan: “Of dat circuit nu vijf of twintig minuten duurt, je gaat echt kapot. Maar het voelt zó lekker.”

Vanwege zijn beperking doet Sebastiaan aan adaptive crossfit, een aangepaste vorm. Als er bijvoorbeeld een zware beenoefening in het schema is verpakt, doet hij een andere, aangepaste  oefening. “Zo is de training ook voor mij op maat gesneden.”

Omdat de Assenaar zúlke snelle vorderingen maakte, besloten hij en de mede-eigenaar van SED Crossfit, Chris Zegwaard, een gooi te doen naar kwalificatie van adaptive crossfit-wedstrijden in Helmond. Sebastiaan haalde het net niet. “Maar ik zat er wel heel dicht bij. Nou ja, volgende keer dan maar.”

© AC.nl

Anderen

Sebastiaan is niet alleen bezig met zichzelf, hij wil ook andere mensen met een lichamelijke beperking laten weten wat crossfit voor hen kan doen. “Kijk, hier in Assen is er qua sport voor mensen met een beperking niet zo heel veel te doen. Jaren geleden had je rolstoelbasketbal en waterbasketbal, nu is er alleen nog zitvolleybal. Maar balsporten zijn niks voor mij. Dus ging ik fitnessen, dat heb ik van mijn twaalfde tot mijn achttiende gedaan. Dat was een poosje leuk, maar wel steeds hetzelfde. Het werd te saai, dus hield ik daarmee op.”

Dat begon Sebastiaan, in het dagelijks leven werkzaam op de afdeling social media van KPN, wel te merken. Hij werd zwaarder en voelde zich niet fit. Op aanraden van een vriend bekeek hij eens een filmpje over crossfit. “En dat vond ik meteen leuk. Maar ja, voor crossfit moest je naar Groningen of Meppel. Wel wat ver.”

In april opende SED Crossfit in Assen. Sebastiaan meldde zich als een van de eersten aan. “En daar heb ik nog geen seconde spijt van gehad. Ik voel me hier helemaal thuis, zowel sportief als sociaal, want we vormen hier een hechte groep die ook buiten het sporten dingen met elkaar doet, zoals uit eten gaan.”

Applaus 

Maar, zo gaat Sebastiaan verder, ook tijdens de work-out stimuleren de sporters elkaar. “Iedereen mag het op zijn of haar eigen tempo doen. De laatste die klaar is, krijgt het luidste applaus. Want ook die heeft het toch maar mooi gedaan. Zo vormen we hier een echte community. Als mensen, met of zonder beperking, op een leuke, afwisselende en toch ook intensieve manier bezig willen zijn, kan ik ze crossfit van harte aanbevelen”

‘De schema’s zijn uitdagend en verrassend’

Chris Zegwaard runt SED Crossfit samen met Femkje Buijs. Zij hebben sinds de opening op 4 april 2015 al 70 leden mogen begroeten. “En leden worden hier ook echt opgenomen in een soort familie. De begeleiding tijdens het sporten is optimaal en ik probeer voor iedereen steeds schema’s te maken, die uitdagen en de deelnemers ook verrassen. Zo hou je het afwisselend en leuk. Maar ook dat sociale aspect speelt, zoals Sebastiaan al aangaf, een grote rol. Mensen moeten zich hier thuis voelen.”

Chris heeft naast het crossfit ‘gewoon’ nog een baan, bij Justitie. Lachend: “Het crossfit is een beetje uit de hand gelopen hobby, maar we krijgen het er inderdaad behoorlijk druk mee. Nou ja, alleen maar goed, toch?”

Chris en Femkje zorgen er niet alleen voor dat mensen met een beperking via aangepaste oefeningen volop mee kunnen doen tijdens het crossfit, Femkje ontvangt op de zaterdagen ook groepen autistische kinderen. Chris: “Femkje is daarvoor gecertificeerd, zodat ze deze kinderen optimaal kan begeleiden. Geen gemakkelijke groep, maar het is voor ons juist een extra drive er iets leuks van te maken voor deze kinderen. En dat geeft heel veel voldoening.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *