Doktersadvies: Niet sporten

Let's spread the word!

Auteur: Nynke Plaatsman A.K.A. Ninja
Begin 2016 kreeg ik het voorzichtige advies dat sporten misschien net iets te veel van het goede was. Misschien was het beter als ik het niet deed.

“Sporten! Dat nemen ze me nooit af” schreeuw je dapper terwijl je je naar boven worstelt de trap op van je woning. Het gevoel siddert door alle vaten van je lichaam en worstelt zich diep je hart binnen. Ze kunnen me maken wat ze willen, maar dit veranderen ze nooit. Ik adem sport. ’s avonds zit je huilend van de pijn in de sportschool en krijg je die fucking bar met 60 kilo op een been misschien wel omhoog, maar geen vezel in je lichaam is tevreden. Je bent in prima vorm, kan de wereld aan maar het is het is zo fucking oneerlijk dat je dit op één been moet doen. Het is zó fucking kut.

En langzaam beginnen de woorden van de dokter jouw hart te zoeken. Langzaam besef je je dat je misschien wel al die jaren net iets te hard hebt gerend. Omdat je de Volvo Ocean Race wilde varen, omdat je ambitie had. Omdat opgeven niet in jouw boekje voorkomt. Omdat je altijd door wil gaan.. Omdat je afgesproken hebt elke dag een stap te zeten naar beter worden. Maar beter worden, dat is een luchtballon.

Moet je het dan niet een keer even een kans geven? Gewoon een tijdje helemaal stoppen met sporten. In plaats van achteruit lopen een stabiele situatie bereiken. Gewoon even niets.

11 juli kwam de sleutel van het huis en het werd de datum waarop je stopte met sporten. Niemand wist het, gewoon jij, jezelf en je gedachten. Want dit, dit moest je zelf uitvechten.

Het is een half jaar later. Gelukkiger dan ooit in het leven. Je loopt inmiddels zonder krukken en hebt eindelijk eens last van dat ‘kersteffect’. Maar je medicatie is ook verdubbeld, je slaapt drie keer per week maar 2 uur per nacht. Je hart zit soms zo hoog in je keel dat je ervan schrikt en je bent buiten adem boven aan de trap. Missie niet geslaagd.

Er is een gapende leegte in je leven en dat is sport.  En na een half jaar de volle rem erop weet je het zeker. Ze kunnen het heen en weer krijgen. Sport, dat neemt niemand je meer af.

Goede voornemens voor 2017? Je vorm weer vinden, maar wel in balans. Die krukken blijven vaker binnen, maar ook meer endorfine, meer slaap. Meer conditie en dus betere gezondheid.

En dan nu before (rechts) en After (links)

 

img_20170104_134821

 

Eén gedachte over “Doktersadvies: Niet sporten

  1. Tja. Voor de vorm hoef je het niet te doen. En in het afgelopen jaar heb je wel veel geklust en vier dagen gewerkt.
    Dus vergroot je geluk met endorfine. Kijk hoe je dat kan pakken zonder je benen over te belasten. Pingpong coach? Of roeimachinekampioen?
    Ik zie het je wel doen.
    Sterkte liefje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *